Torsdag.. Dag 4.. Det här åt jag idag

Hej på er!

Idag ska jag skriva om vad jag ätit... o det är såååå dålig planering av mig... ja så dålig så jag funderade o byta ämne på dagen.. men utmanar jag mig själv i detta ja då får jag väl stå mitt kast... =)

Efter som jag älskar att fixa o dona med mat så skulle jag väl ha gjort något alldeles extra idag när det verkligen är mat det handlar om... men nej då Camilla kollar inte vad hon ska skriva om utan har idag matlåda med gårdagens mat... det är det som kallas dålig planering...

Nu är det inge fel på varken matlåda eller maten som var i den... men så speciellt spännande är det kanske inte o skriva om...


Spagetti o köttfärssås... en favvo hos mig men som sagt inte så spännande att skriva om... =)

Gott var det iaf... o mätt blev jag.. o det var ju syftet... om vi nu ska fantisera oss lite att jag INTE åt detta utan skulle göra något alldeles eget o väldigt gott ja då skulle det få bli detta...



Ett eget påhittat recept på lammstek....Lammstek provencal med rostad färskpotatis och gräddig sås...  om man nu inte tycker om Lammkött så kan man faktiskt göra det på tex karré eller något annat kött man gillar... Detta recept la jag in på matklubben.se efter att jag testat det en påsk..
kan lova att köttet blir gott o smälter i munnen... så för er nyfikna o matlagningsglada kommer jag dela med mig av det här oxå... så håll till godo..

*kram* så länge

Ingredienser

1-1½ kg lammstek gärna benfri
25-50 gr smör (rumstempererat)
1 vitlök (färsk) eller 3-4 vitlöksklyftor
½ dl timjan finhackad
1 dl rött vin
flingsalt
vitpeppar


Sås: 
Skyn från lammet
½ dl vatten
1 dl creme fraiché
3 dl grädde
2 msk soya
1 msk strösocker


Potatis:
1 kg färskpotatis
3 msk olivolja
Timjan finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
Flingsalt
Vitpeppar


Gör så här:

Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den. 
Blanda rumsvarmt smör med finhackad vitlök, timjan, salt och peppar. 
Gnid in hela lammsteken med smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti. 
Lägg steken på en plåt och sätt in i kylen ett par timmar så köttet får dra åt sig av smör och kryddor. 

Häll på vinet på plåten och sätt i en köttermometer i tjockaste delen, stek lammsteken i ugnen 150 grader i 1-1½ timme, för rosa kött låt termometern gå till 65 grader, och för genomstekt till 70-75 grader. Ös gärna steken att par gånger när den står i ugnen. 

Medans steken står i ugnen förbereder du potatisen genom att skrubba den så den är ren men inte utan skal. Dela i jämna bitar, halvor eller på fyra. Låt potatisen ligga i kallt vatten tills steken är klar. När steken är färdig tar du ut den och ökar värmen i ugnen till 225 grader, låt potatisen rinna av i ett durkslag medans ugnen blir varm. 

Häll upp potatisen på en plåt och ringla över olivolja, flingsalt, peppar, timjan och ev finhackad vitlök. Blanda runt allt med händerna och stek i mitten i ugnen i 20-30 min. vänd potatisen då och då så de inte bränner fast.


När du satt in potatisen låter du lammsteken ligga på en skärbräda eller fat och "vila sig saftig och mör", samtidigt vispar du ur stekskyn med lite vatten och häller i en kastrull häll i de övriga ingredienserna till såsen och låt småputtra 5-10 min tills såsen börjar tjockna, smaka ev av med salt och peppar.

När potatisen är nästan färdig skär du upp lammsteken. 

Servera gärna med en grekisk sallad till. 
Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0